Gasi se preduzeće 21. decembar

Bez autora
Apr 27 2010

Ugostiteljsko-trgovinsko-turističko društvo "21. decembar" Zenica otići će u stečaj, a potom i likvidaciju, dok će njegovih 48 radnika i direktor radni status zasnovati sa Rudnikom mrkog uglja Zenica, odnosno koncernom "Elektroprivreda BiH". Ovo je epilog pregovora koje su u statusu preduzeća, čiji su radnici više od mjesec dana protestovali ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, sa predstavnicima "21. decembra" i RMU Zenica vodili Vahid Hećo, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, Miralem Galijašević, premijer ZDK, i predstavnici "Elekroprivrede BiH". Vjeruje se da će do 30. maja kada, će biti održan novi sastanak, postići konačan sporazum i da će 49 radnika uspješno biti zbrinuto u okviru RMU Zenica. Ukupne obaveze preduzeća iznose oko četiri miliona KM, od čega su 1,2 miliona obaveze prema fondovima, a ostatak su potraživanja radnika po osnovu razlike plaća prema kolektivnom ugovoru, što je potvrđeno i pravosnažnim sudskim presudama.

Gasi se preduzeće 21. decembarUgostiteljsko-trgovinsko-turističko društvo "21. decembar" Zenica otići će u stečaj, a potom i likvidaciju, dok će njegovih 48 radnika i direktor radni status zasnovati sa Rudnikom mrkog uglja Zenica, odnosno koncernom "Elektroprivreda BiH".

Ovo je epilog pregovora koje su u statusu preduzeća, čiji su radnici više od mjesec dana protestovali ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, sa predstavnicima "21. decembra" i RMU Zenica vodili Vahid Hećo, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, Miralem Galijašević, premijer ZDK, i predstavnici "Elekroprivrede BiH".

"Vjerujem da ćemo do 30. maja kada, će biti održan novi sastanak, postići konačan sporazum i da će 49 radnika uspješno biti zbrinuto u okviru RMU Zenica", rekao je Hećo nakon sastanka.

Ukupne obaveze preduzeća iznose oko četiri miliona KM, od čega su 1,2 miliona obaveze prema fondovima, a ostatak su potraživanja radnika po osnovu razlike plaća prema kolektivnom ugovoru, što je potvrđeno i pravosnažnim sudskim presudama.

"Vjerovatno ćemo od tih potraživanja morati privremeno odustati i naplatu tražiti kroz stečajni postupak. Mislim da će radnici biti zadovoljni ponuđenim rješenjem", kaže Zijad Kovač, predsjednik Sindikata UTTD "21. decembar".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik